22 Aralık 2012 Cumartesi

Alexander Graham Bell ve Hayati


Alexander Graham Bell ve Hayatı
Alexander Graham Bell, (doğum 3 Mart 1847, Edinburgh İskoçya -  ölüm. 2 Ağustos 1922, Baddeck Kanada)
Alexander Graham Bell zamanından önce okuma yazmayı öğrenmiş ve çocukluğundan itibaren konuşmada tonlamaya önem vermişti. Başkalarının aksine sağır annesiyle kısık ses tonuyla konuşurdu. Annesinin kendisini anladığını görünce ses konusundaki teorilerini geliştirmeye başladı. Daha 14 yaşındayken bilim ve teknolojiyle yakından ilgilenen Alexander Graham Bell, babasıyla gittiği Sir Charles Wheatstone’un konuşma makinesi gösterisinden çok etkilenmişti.
Babasıyla eve dönüşlerinde kendi makinelerini yaptılar. Alexander Graham Bell, 16 yaşına geldiğinde müzik ve etkili konuşma dersleri veriyordu. 24 Yaşında sağır çocuklara konuşmayı öğretmeye başladı. Bu öğretmenliği ilk düşündüğünde insanlar bunu olanaksız gibi görse de, O ümidini yitirmemişti. Harmonik telgraf icadı O’nu tarihe geçirmişti. Bu başarıyla yetinmeyen Bell, arkadaşı Watson ile birlikte yaptığı çalışmalar sonucu sesin bir kablodan iletilebileceğinin sadece bir hayal olmadığını gördü ve telefonu çalıştırmayı başardı.
Graham Bell neyi bulmuştur?
1876’ da Alexander Graham Bell, telefonu icat etti. Bell ve Thomas Watson adlı elektrik mühendisi, bir gönderici ve bir alıcıdan oluşan bir düzenek yaptılar. Alıcı, sesi belli bir elektrik akımına dönüştürüyor ve bu akım bir tel aracılığı ile ahizeye taşınıyordu. Tarihteki ilk telefon görüşmesini, 10 Mart 1876‘ da Bell yapmıştır.
Graham Bell buluşunun insanlığa katkıları
Telefonun hayatımıza getirdiği kolaylıklar saymakla bitmez. Ulaşım, haberleşme, güvenlik, sağlık, eğitim… Gibi sayısız alanda telefonu kullanırız. Eğer telefon olmasaydı bütün alanlarda elimiz kolumuz bağlanırdı.
Sevdiklerimizle haberleşmenin en kolay yolu yine telefondur. Uzaktaki akrabalarımızı, askerdeki kardeşimizi, iş gezisindeki babamızı, okul servisini merak eden annemizi, yemek siparişi vereceğimiz lokantayı, ödev soracağımız öğretmenimizi ve daha yüzlerce kişiyi hep telefonla ararız.
Telefon, bazı zamanlarda da hayat kurtarır: Örneğin bir kazayı ya da yangını, ilgili kişilere telefonla bildiririz. Ambulansı telefonla çağırırız.
İş dünyası, telefon olmadan yürümez: Örneğin bankalar telefonla haberleşmeden işlerini yürütemezler. Müşterilerini veya başka şubeleri telefonla ararlar. Telefonun daha gelişmiş hali olan internet yine iş dünyası için çok önemlidir.

Graham Bell neyi bulmuştur ? Buluşunun insanlığa katkıları nelerdir ? Graham Bell çocukluğu nasıldır ?

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder